czwartek, 4 września 2014

Autorska przyprawa czerwona

Po co kupować gotowe mieszanki, w których są dodatki chemii, jak można sobie zrobić własną, prywatną, autorską mieszankę przypraw? W dodatku możemy użyć przypraw jakich tylko chcemy ^^

Oto moja wersja.

Składniki:

łyżeczka kolendry (niemielonej)
2 łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta chilli
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
szczypta kminku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka (może być od kawy) i mielimy aż się połączą i kolendra będzie dobrze zmielona.

Zdjęcia:



Moja przyprawa ma lekko orzechowy posmak i jest pikantna tak jak lubię.
Przyprawa ta pasuje do wielu dań, np. dzisiaj zrobiłam z nią pieczone ziemniaczki, na które przepis pojawi się jutro na blogu ^^


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz