piątek, 2 maja 2014

Prawie wegański "naleśnik" na wypasie

Staram się nie jeść mąki pszennej więc kombinuję z czym się da. Dziś wersja z mąki ryżowej, ale owsiane czy gryczane naleśniki też są pyszne.

Składniki:

Naleśnik (na jedną sztukę):
1 jajko
kilka łyżek wody
mąka ryżowa (którą dosypujemy aż ciasto będzie miało konsystencję naleśnikową)
sól morska i chilli do smaku

Dodatki:
kilka łyżek kiszonej kapusty, najlepiej domowej
1/4 papryki czerwonej
1 cebula
sól morska

Przygotowanie:

Jajko wbijamy do szklanki/miseczki dodajemy wodę i mąkę, wsypujemy sól i chilli i mieszamy widelcem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, smażymy naleśnik (on będzie grubszy niż standardowy). Gdy ciasto na górze znacznie się zetnie sprawnym ruchem patelni przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z papryką, lekko solimy i smażymy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy odciśniętą kapustę kiszoną i przesmażamy jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawiamy solą.

Naleśnik wykładamy na talerz i na nim układamy dodatki, możemy go sobie złożyć na pół lub nie ^^
Danie to jest niesamowicie sycące i pyszne! Idealne dla bezglutenowców :-)

Zdjęcia:




1 komentarz:

  1. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem. Pozdrawiam z Japonii, gdzie mąki ryżowej akurat dostatek :)

    OdpowiedzUsuń