Składniki:
Naleśnik (na jedną sztukę):
1 jajko
kilka łyżek wody
mąka ryżowa (którą dosypujemy aż ciasto będzie miało konsystencję naleśnikową)
sól morska i chilli do smaku
Dodatki:
kilka łyżek kiszonej kapusty, najlepiej domowej
1/4 papryki czerwonej
1 cebula
sól morska
Przygotowanie:
Jajko wbijamy do szklanki/miseczki dodajemy wodę i mąkę, wsypujemy sól i chilli i mieszamy widelcem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, smażymy naleśnik (on będzie grubszy niż standardowy). Gdy ciasto na górze znacznie się zetnie sprawnym ruchem patelni przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z papryką, lekko solimy i smażymy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy odciśniętą kapustę kiszoną i przesmażamy jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawiamy solą.
Naleśnik wykładamy na talerz i na nim układamy dodatki, możemy go sobie złożyć na pół lub nie ^^
Danie to jest niesamowicie sycące i pyszne! Idealne dla bezglutenowców :-)
Zdjęcia:
Dziękuję za podzielenie się tym przepisem. Pozdrawiam z Japonii, gdzie mąki ryżowej akurat dostatek :)
OdpowiedzUsuń