piątek, 21 września 2012

Jogurtowe bułeczki Ducanowe

Jogurtowe bułeczki Ducanowe:


- 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawy (wg gustu)


- dla diety Dukana z listy dozwolonych składników (słodzik, cynamon czy wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, siekana szynka drobiowa, itp.)
- dla osób spoza diety –pełna dowolność (rodzynki, orzechy, płatki owsiane, ziarno słonecznika, prażona cebulka, itp.)


Do miski dodaję otręby, jajko, jogurt, sól, przyprawy oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Masę otrębową przelewam do małej miseczki, która wyznaczy kształt przyszłej bułeczki:)
Miseczkę wstawiam do mikrofalówki i mikrofaluję (można spokojnie bez funkcji opiekania).
Pod koniec uważnie obserwuję, żeby wyczuć czas mikrofalowania na przyszłość:)
U mnie jest to 6-10   minut, w zależności od mocy mikrofalówki.
Zazwyczaj powinno wystarczyć 3,5 minuty na mocy 600 W.
Po tym czasie wyjmuję miseczkę z mikrofali, a bułeczkę z miseczki (ostrożnie, by się nie poparzyć:))
Układam bułeczkę na metalowej kratce do odparowania i całkowitego wystygnięcia.

Przygotowane poniżej pieczywo "podrasowane" jest o drobno pokrojonego korniszona i suszonego pomidorka (home made :)) oraz odrobinę posiekanego koperku i szczypiorku.
Żółty ser na wierzchu to ukoronowanie bułeczki.






Polecam również wersję dla łasuszków: rodzynki, banany, jogurt owocowy zamiast naturalnego, nieco kakao i czekolady.
Doskonałe z dżemem lub kapką serka waniliowego.




1 komentarz: