niedziela, 16 września 2012

Czas na cukinię

Zbliża się jesień, już powietrze jest zimniejsze, a na straganach warzywa coraz tańsze. Obrodziły w tym roku pomidory, ale i cukinia jest taniutka, więc czemu nie korzystać z darów natury i nie przygotować pysznego i sytego obiadku?

Potrzebujecie:

cukinię
ok 30 dag mięsa mielonego z indyka
średnią cebulę
pomidorka- mogą być nawet dwa
ok. 30 dag pieczarek
natkę pietruszki
serek żółty
2-3 ząbki czosnku

Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy!), solimy, pieprzymy i odstawiamy na jakieś 15 min.

Cebulkę siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę- podduszamy na patelni. Odstawiamy.

Siekamy czosnek i podsmażamy z mięskiem.

Kroimy pomidorka, siekamy miąższ z cukinii i dodajemy do mięska. Dusimy chwilkę i na koniec dodajemy podsmażone pieczarki, cebulkę i natkę pietruszki.

Doprawiamy i dusimy ok. 5 min.

Przygotowany farsz nakładamy na cukinię i przykrywamy plasterkami serka żółtego. 

Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. a może zamiast żółtego sera, kawałek pleśniaka??? i rodzynki!!! polecam taki mix - wspaniałe smakowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka :) uwielbiam takie warzywka faszerowane. Ja muszę zrobic leczo - tez z cukinią, takie wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń