niedziela, 4 sierpnia 2013

Pasta z awokado

Idealna alternatywa dla masła, o wiele zdrowsza i smaczniejsza.
Awokado jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy PP, E, H, K i C. Jest również bogate w kwas foliowy, błonnik i potas. Miąższ i olej z awokado są wykorzystywane w pielęgnacji skóry, ponieważ zawarte w nich chemiczne związki usprawniają produkcję kolagenu.
To tyle wykładu, a teraz prosty przepis :-)

Składniki:

1 dojrzałe awokado
2 młode małe cebulki
łyżeczka soku z cytryny
sól
chilli

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wrzucamy do blendera. Cebulkę obieramy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do awokado. Dolewamy sok z cytryny, doprawiamy solą oraz chilli i miksujemy na gładką masę. Potem przekładamy do plastikowego pojemnika bądź słoiczka i wkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Moje rady:

Pasta po jakimś czasie zmieni kolor na ciemniejszy, brązowo-zielony, ale nie przejmujcie się tym bo awokado tak jak np jabłka ciemnieje (i sok z cytryny tu nie pomaga ;-) )

Zdjęcia:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz