poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Marmolada z nektarynek

Składniki (na mały słoiczek):

5 nektaryn
3 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Miód dodajemy do garnka i chwilkę karmelizujemy, wrzucamy obrane, wypestkowane i pokrojone na cząstki brzoskwinie, mieszamy, czekamy aż się rozgotują, po czym odparowujemy nadmiar soku. Dodajemy skórkę z cytryny (pamiętajmy by cytrynę wcześniej sparzyć wrzątkiem), chwilę mieszamy i na koniec dolewamy sok z cytryny, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy gotową marmoladę do słoiczka, który od razu zakręcamy bądź do miseczki, czekamy aż ostygnie i możemy jeść.

Moje rady:

Zamiast miodu można użyć cukru.


SMACZNEGOビックリマーク  オレンジ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz