Ciastka te są świetną alternatywą dla wszelakich chipsów, paluszków itp. Dlatego świetnie nadają się na przyjęcia ^^ Po za tym idealnie pasują do piwa ;-)
Składniki:
100 g miękkiego masłaSkładniki:
330 g mąki
1 duże jajko
sól
5 łyżek sproszkowanego pomidora
2 szczypty chilli
4 łyżki oregano
4 łyżki majeranku
pół łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Masło zmiksować z jajkiem, dodać mąkę, wsypać przyprawy i sól do smaku i dobrze zagnieść ciasto.Potem z ciasta formować dowolny kształt (byle ciastka nie były zbyt wysokie). Na koniec posypać po wierzchu oregano i majerankiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. max 15 minut (najlepiej patrzeć czy się nie przypiekają).
Moje rady:
1. Zioła można dodać dowolne, takie jakie najbardziej lubicie. Możecie także dodać ich więcej, by wzmocnić smak.2. Dla tych co nie tolerują laktozy i glutenu: masło można zastąpić olejem (najlepiej z pestek winogron), a mąkę pszenną mąką kukurydzianą bądź inną bezglutenową (jednak wydaje mi się, że z żytnią nie wyjdą).
Gotowe ciastka:
SMACZNEGO
Sproszkowany pomidor? Gdzie go nabyć?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam na najzwyklejszym targu takie duże opakowanie w woreczku z papierową naklejką. Niestety woreczka już nie mam, więc nie napiszę jakiej to firmy.
UsuńAle wynalazłam takie coś: http://www.twenga.pl/item/3799970689975391958-61763.html, tylko żeby były jak moje należało by je zmielić.
Ewentualnie można spróbować zrobić samemu, tylko pojęcia nie mam jak wysuszyć pomidora ^^
Usuńwow, wyglądają jak małe pizze :) urocze są, a muszą tez byc pyszne... ja co prawda nie jem masła, myślisz, że przejdzie to z oliwą z oliwek?
OdpowiedzUsuńJa bym spróbowała, chociaż nigdy nie robiłam, ale dała bym olej z pestek winogron, Bo oliwa ma zbyt intensywny smak. I oleju trzeba dać mniej niż masła.
Usuń