Kawa, napój bez którego nie wyobrażam sobie żadnego poranka.
Rozpuszczalna, z mleczkiem, bez cukru, ale z syropem waniliowym. Syrop
waniliowy dostajemy lub przywozimy z Anglii, gęsty, wyjątkowo aromatyczny. Możliwe jest również zakupienie syropu w e-sklepikach, w niemałej ilości smaków: amaretto, cynamonowy, czekoladowo-miętowy, czekoladowy, irish cream, waniliowy, karmelowy, orzechowy. Jednym z miejsc, gdzie znaleźć można całą gamę smaków jest: http://www.brodasystem.pl/
Firma Victoria Cymes oferuje jeszcze bogatszą serię syropów barmańskich. http://www.syropybarmanskie.pl/
Jeden z tych syropów - blue curacao wraz z syropem waniliowym Fabbri uzupełniają się w mojej popisowej kawusi.
Kawusię przygotowujemy w następujący sposób: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy gorącą wodą, jeśli chcemy to słodzimy lub dajemy kapkę syropu waniliowego. Spieniamy mleko 3,2%, nalewamy do kubeczka. Na sam koniec wykańczamy dzieło: oprószamy lekko dowolnymi przyprawami: cynamonem, imbirem, chili. Sypiemy kilka płatków migdałów, może być też kruszona czekolada. Na sam koniec akcent smerfastyczny: polewamy całość odrobinką syropu blue curacao. Kawa rozgrzewa i pobudza, a jej niecodzienny smak jest wyraźny i zaskakujący.
Smacznego :)))
Muszę się zaopatrzyć w kolekcję syropów, dzięki nim kawa zmienia swoje standardowe oblicze, Twoja wygląda i zapewne smakuje nieziemsko. Tylko rozpuszczalną zamieniłabym na taką z ekspresu, dla mnie ma bardziej wyrazisty smak.
OdpowiedzUsuńBędę bacznie obserwować, co proponujecie na szybie wiosenno-letnie śniadanie? :)
Jussi ja jutro wrzucę taką wypasioną jajecznicę ^^ Idealną na szybkie śniadanie ^^
Usuńekspresu niestety nie posiadam, ale może kiedyś się dorobię :)))) smak kawy zaskoczy wielbicieli tego napoju, wyostrza zmysły :)))
OdpowiedzUsuńŚwietne to jest. A pewnie jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakuje nieziemsko, wiem bo jeden z tych kubków ze zdjęcia wypiłam ^^
UsuńWitam i się rozgaszczam;-)) kawa wygląda nieziemsko ale..... ja lubię czarną, mieloną, sypaną zalaną wrzątkiem, oczywiście bez CUKRU, wtedy dopiero można poczuć smak kawy.
OdpowiedzUsuń