3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
przyprawy (wg gustu)
- dla diety Dukana z listy dozwolonych składników (słodzik, cynamon
czy wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, siekana szynka drobiowa, itp.)
- dla osób spoza diety –pełna dowolność (rodzynki, orzechy, płatki owsiane, ziarno słonecznika, prażona cebulka, itp.)
- dla osób spoza diety –pełna dowolność (rodzynki, orzechy, płatki owsiane, ziarno słonecznika, prażona cebulka, itp.)
Do miski dodaję otręby, jajko, jogurt, sól, przyprawy oraz proszek do pieczenia i
wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Masę otrębową przelewam do
małej miseczki, która wyznaczy
kształt przyszłej bułeczki:)
Miseczkę wstawiam do mikrofalówki i mikrofaluję (można spokojnie bez funkcji opiekania).
Pod koniec uważnie obserwuję, żeby wyczuć czas mikrofalowania na przyszłość:)
U mnie jest to 6-10 minut, w zależności od mocy mikrofalówki.
Zazwyczaj powinno wystarczyć 3,5 minuty na mocy 600 W.
Po tym czasie wyjmuję miseczkę z mikrofali, a bułeczkę z miseczki
(ostrożnie, by się nie poparzyć:))
Układam bułeczkę na metalowej
kratce do odparowania i całkowitego wystygnięcia.
Przygotowane poniżej pieczywo "podrasowane" jest o drobno pokrojonego korniszona i suszonego pomidorka (home made :)) oraz odrobinę posiekanego koperku i szczypiorku.
Żółty ser na wierzchu to ukoronowanie bułeczki.
Polecam również wersję dla łasuszków: rodzynki, banany, jogurt owocowy zamiast naturalnego, nieco kakao i czekolady.
Doskonałe z dżemem lub kapką serka waniliowego.
Ten przepis mnie zaciekawił
OdpowiedzUsuńhmm.. chyba wypróbuje ;)