Potrzebujecie:
cukinię
ok 30 dag mięsa mielonego z indyka
średnią cebulę
pomidorka- mogą być nawet dwa
ok. 30 dag pieczarek
natkę pietruszki
serek żółty
2-3 ząbki czosnku
Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy!), solimy, pieprzymy i odstawiamy na jakieś 15 min.
Cebulkę siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę- podduszamy na patelni. Odstawiamy.
Siekamy czosnek i podsmażamy z mięskiem.
Kroimy pomidorka, siekamy miąższ z cukinii i dodajemy do mięska. Dusimy chwilkę i na koniec dodajemy podsmażone pieczarki, cebulkę i natkę pietruszki.
Doprawiamy i dusimy ok. 5 min.
Przygotowany farsz nakładamy na cukinię i przykrywamy plasterkami serka żółtego.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO!
Wygląda ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńa może zamiast żółtego sera, kawałek pleśniaka??? i rodzynki!!! polecam taki mix - wspaniałe smakowe połączenie.
OdpowiedzUsuńpychotka :) uwielbiam takie warzywka faszerowane. Ja muszę zrobic leczo - tez z cukinią, takie wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńGurmetka- daj przepis :)
OdpowiedzUsuń