Składniki (na mały słoiczek):
2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
łyżeczka oleju ryżowego
2 szczypty soli
szczypta chilli
pół łyżeczki cukru brązowego
garść majeranku
Przygotowanie:
Orzechy należy prażyć w nagrzanym piekarniku około 5 minut. Potem wsypać je do blendera (miksera?) i dodać resztę składników. Zmiksować na gładko (zrobi się z tego taka rzadka substancja). Wlać do słoiczka i zostawić do zastygnięcia.
Moje rady:
Do miksowania lepiej użyć:
niż:
Można dodać ulubione przyprawy.
Efekt:
(ja robiłam z połowy porcji)
SMACZNEGO!
mmm aż mi ślinka poleciała ;D
OdpowiedzUsuńa czy mogę zamiast oleju ryżowego dodać zwykły lub po prostu oliwę?
OdpowiedzUsuńMożesz zwykły olej, ale ja w sumie radziła bym nie dodawać w ogóle bo orzechy włoskie są dość tłuste.
UsuńIle obrotów powinien mieć blender, żeby sobie poradzić z orzechami?
OdpowiedzUsuń