sobota, 5 stycznia 2013

Masło orzechowe

Składniki (na mały słoiczek):

2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
łyżeczka oleju ryżowego
2 szczypty soli
szczypta chilli
pół łyżeczki cukru brązowego
garść majeranku

Przygotowanie:

Orzechy należy prażyć w nagrzanym piekarniku około 5 minut. Potem wsypać je do blendera (miksera?) i dodać resztę składników. Zmiksować na gładko (zrobi się z tego taka rzadka substancja). Wlać do słoiczka i zostawić do zastygnięcia.

Moje rady:

Do miksowania lepiej użyć:
 niż:

Zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych, ziemnych, nerkowca lub innych.
Można dodać ulubione przyprawy.

Efekt:


(ja robiłam z połowy porcji)

SMACZNEGO! 食パン

4 komentarze:

  1. a czy mogę zamiast oleju ryżowego dodać zwykły lub po prostu oliwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zwykły olej, ale ja w sumie radziła bym nie dodawać w ogóle bo orzechy włoskie są dość tłuste.

      Usuń
  2. Ile obrotów powinien mieć blender, żeby sobie poradzić z orzechami?

    OdpowiedzUsuń