sobota, 27 kwietnia 2013

"Masło" dietetyczne.

Nie możesz lub nie chcesz jeść masła czy serków śmietankowych bądź topionych, ale nie wyobrażasz sobie kanapki bez posmarowania? Takie "masło" będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem ^^

Składniki:

2 jajka ugotowane na twardo,
1 łyżeczka oleju lnianego (można zastąpić oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, bądź innym wartościowym olejem),
2 szczypty kminu rzymskiego,
1 szczypta chilli,
3 szczypty tymianku (jeśli masz świeży to będzie zdecydowanie lepszy niż suszony, którego ja użyłam),
sól do smaku.

Przygotowanie:

Jajka kroimy na mniejsze części, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy olej i przyprawy i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pudełka i możemy używać zamiast tradycyjnego masła.

Moje rady:

Można dodać tylko sól i wtedy "Masło" będzie delikatniejsze, a po za tym można dodać ulubione przyprawy.

Efekt:




2 komentarze:

  1. to bardzo ciekawie brzmi, spisuje do swojej książki kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń