czwartek, 6 grudnia 2012

Błyskawiczna grochówka wegetariańska

Grochówka w wersji wege? Czemu nie ;-)

Składniki (na 2 porcje):

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki groszku
2 łyżki oleju z pestek winogron (można zastąpić innym)
dobry sos sojowy
szczypta kminku
łyżka majeranku
szczypta sproszkowanego ziela angielskiego
pieprz
ewentualnie sól do smaku
kilka obranych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Olej wlać na patelnię i podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor, dodać czosnek i smażyć razem jeszcze przez chwilę (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Do garnka wrzucić groszek razem z wodą. Trochę samego groszku odłożyć. Groszek w garnku zmiksować albo zagotować i mieszać aż się rozpadnie. Zmiksowany zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Doprawić sosem sojowym, kminkiem, majerankiem, zielem angielskim, pieprzem i ewentualnie solą.
Rozlać do miseczek, dodać orzechy i gotowe.

Moje rady:

By z takiej grochówki zrobić wersję niewegetariańską wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy i razem z tłuszczem dorzucić do zupy.

Efekt:



SMACZNEGO! ラーメン

2 komentarze:

  1. a bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. na moje wygłodzenie dzisiejsze taka lekka zupka byłaby idealna!!!
    poszerzyłabym danie o groszek ptysiowy albo czosnkową grzankę :))

    OdpowiedzUsuń