Składniki (na 2 porcje):
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki groszku
2 łyżki oleju z pestek winogron (można zastąpić innym)
dobry sos sojowy
szczypta kminku
łyżka majeranku
szczypta sproszkowanego ziela angielskiego
pieprz
ewentualnie sól do smaku
kilka obranych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Olej wlać na patelnię i podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor, dodać czosnek i smażyć razem jeszcze przez chwilę (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Do garnka wrzucić groszek razem z wodą. Trochę samego groszku odłożyć. Groszek w garnku zmiksować albo zagotować i mieszać aż się rozpadnie. Zmiksowany zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Doprawić sosem sojowym, kminkiem, majerankiem, zielem angielskim, pieprzem i ewentualnie solą.
Rozlać do miseczek, dodać orzechy i gotowe.
Moje rady:
By z takiej grochówki zrobić wersję niewegetariańską wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy i razem z tłuszczem dorzucić do zupy.
Efekt:
SMACZNEGO!
a bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńna moje wygłodzenie dzisiejsze taka lekka zupka byłaby idealna!!!
OdpowiedzUsuńposzerzyłabym danie o groszek ptysiowy albo czosnkową grzankę :))