piątek, 9 sierpnia 2013

I LOVE CUKINIA ;)

Uwielbiam cukinię. Od zawsze. Dziś przyrządziłam cały wok pysznej potrawki w stylu leczo, choć do leczo to jeszcze jej brakuje...

Moja wariacja na temat cukini:

2 średnie cukinie
2 kiełbaski z fileta
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 duże pomidory
1 czerwona papryka
1 łyżka ajvaru (zamiast przecieru pomidorowego)
koperek
sól, pieprz świeżo mielony
czaber i estragon

Do dzieła:

Obrane i pokrojone w półtalarki cukinie zalewam zimna wodą i gotuję max 5 minut. Odcedzam.
Paprykę opalam nad gazem, łatwo wtedy ściągnąć z niej skórkę. Obraną kroję w kosteczkę.
Pomidory sparzam, obieram i kroję w kostkę.
Cebulkę poszatkowaną dosyć drobno podsmażam chwilkę z kiełbaską.
Wszystkie składniki lądują w woku i zaznajamiają się ze soba przez chwilkę.
Wyciskam tam wtedy czosnek. Doprawiam pieprzem, ziółkami i ajvarem.
Gotuję juz teraz tylko kilka minut.

Pychota z żytnim chlebkiem


2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Nie potrafię gotować, ale wcinać pyszności zrobione przez kogoś uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń