środa, 24 października 2012

Poduszkowce

Naleśniki - wersja wypasiona:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
3 jaja
szczypta curry
mąki tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję, ja sypię "na oko" :

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
100-150 gram sera chedar (z Lidla ;))
olej do smażenia
miód lipowy 2 łyżki
sos sojowy Kikkoman
kilka listków mięty




Dekoracja poduszkowców:
estragon
papryka słodka
chedar
ajvar Podravka



RAZ i DWA, czyli szybko robimy obiad:

Mieszam wszystkie składniki naleśników do uzyskania jednolitej,  niezbyt gęstej masy. 
Smażę na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju.
Na drugiej patelni obsmażam mięso z dwiema łyżkami sosu sojowego. Gdy mięsko się przesmaży, odlewam przez sito niepotrzebną wodę i resztki sosu. 
Wrzucam znowu na gorącą patelnię, po czym dodaję listki mięty i miód. 
Chwilę smażę, cały czas mieszając. 

Po ostygnięciu farszu nakładam go na naleśniki, nastepnie dokładam kawałeczki sera i zwijam  całość w zgrabne poduszki. 
Po ułożeniu na blasze, nakładam na nie jeszcze odrobinkę chedara, posypuję estragonem i papryką. Wkładam do pieca rozgrzanego do 160-180 stopni na jakieś 10-15 minut. 

Doskonałym dodatkiem jest ketchup albo ajvar. Nieodłączna jest sałata z orzeszkami ziemnymi.
PYCHA!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz